Normál esetben a sült krumplinak három összetevője van: a
burgonya, a só és az olaj. Nos, úgy tűnik egy gyorsétterem-láncnál nem
ez a bevált módszer.
Tavaly év elején egy gyors étkezde egy átláthatósági kampányt indított,
hogy egy egészségügyileg valósághű képet adjanak a fogyasztóknak. Ennek
érdekében a cég a honlapján közzétette az ételek összetevőit és azok
előállítási módját. Kíváncsiságból utánanéztünk, hogy mi is van a
látszólag egyszerűen elkészíthető sült krumpliban.
Meglepődve tapasztaltuk, hogy 11, azaz tizenegy összetevője van a hasábburgonyának. Íme:
Burgonya. – Örömmel fogadtuk, hogy ez a hozzávaló volt először megemlítve.
Repceolaj. – Manapság a repce - amiből később az olaj
készült - többnyire genetikailag módosított. Jellegzetes aromája van,
kénsavval való finomítás után sárga színű, majdnem szagtalan.
Hidrogénezett szójabab olaj. – Hasonlóan a repcéhez, a
szójabab is lehet genetikailag módosított. Mi több, a hidrogénezési
folyamat telítetté és egészségtelenebbé teszi a szójafélét. Az olaj
felhasználása a kozmetikumok, szappanok, piperecikkek alapanyagától a
biodízel üzemanyagon át a festékhigítókig és műanyagokig terjed -
olvasható a wikipedia.hu-n.
Pórsáfrány olaj. – Egészséges olajnak tartják számon.
„Természetes aroma.” – Leginkább növényi eredetű ízfokozókat alkalmaznak az étteremláncnál.
Dextróz. – Egy cukorfajta.
Nátrium-pirofoszfát. – Ezt az összetevőt a sült krumpli
színének fenntartásáért alkalmazzák. A vegyipari ágazat biztonsági
adatainál feltüntetik, hogy fogyasztása igen komoly veszélyeket
jelenthet.
Dimetil-polisziloxán. – Habzásgátló szer, a
wikipedia.hu szerint használják a kontaktlencsétől kezdve orvosi
műszereken, samponokon, síkosító olajokon keresztül egészen hőálló
bevonatokig.
Citromsav. – Tartósítószerként veszik igénybe.
Növényi olajak sütéshez. – Egy hét összetevős keverék,
mely magában foglalja a repceolajat, a kukoricaolajat, a szójaolajat, a
hidrogénezett szójabab olajat, a terc-butil-hidrokinont, a citromsavat,
és a dimetil-polisziloxánt.
Terc-butil-hidrokinon. – A kőolajszármazékot
tartósítóként alkalmazzák. Összefüggésbe hozható az asztmával, a
bőrbetegségekkel, a hormonális zavarokkal, a hosszú távú
állatkísérletekkel, a rák kialakulásával és a DNS károsodásával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése