2013. október 25., péntek

Napkitörések

2 hatalmas napkitörés volt (2013.okt.25.)

Egy X2,1-es napkitörés volt nemsokkal ezelőtt, valamint magyar idő szerint 10 óra egy perckor  egy X1,7-es erősségű kitörés. Ilyen utoljára májusban fordult elő. Arról még nincs információ, hogy koronakilövellés is volt-e, az viszont biztos, hogy a kitörés rádiózavart is okozott.
A Nap az elmúlt napokban igen aktív, mostanában több, X-es erősséget (10−4-nél nagyobb watt per négyzetméteres) megközelítő kitörés történt. Az X1,7-es tehát 10−4*1,7-es erősségű. Tegnap éjjel az AR1877 jelű napfolt egy M9-es erősségű kitörést produkált, mely egy gyengébb koronakilövellést is okozott, egyenesen a Föld felé tartva. Az M erősség 10−5 és 10−4 közötti kitörések jelölésére szolgál. A skála az X-es jelölésig lineáris (1-től 9-ig), X2 viszont már kétszer olyan erős, mint X1, és négyszer olyan erős, mint egy M5-ös. Az eddigi legnagyobb észlelt kitörés X28-as erősségű volt.
Az október 20 és 22. között történt kitörések a napokban érik el a Földet, gyengébb geomágneses vihart okozhatnak. A geomágneses vihar általános, amikor a Föld felé irányuló koronakilövellés történik. Gyengébb viharban az elektromos töltések miatt átmenetileg akadozhat a rádiós kommunikáció, gyengébb lehet a GPS-jel, erősebb viharnál akár elektromos kisülés miatt kár is keletkezhet a műholdakban, illetve akár alacsonyabb szélességeken is előfordulhat sarki fény.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése