2013. november 9., szombat

Haiyan tájfun

Ilyen vihart még nem láttak

380 kilométer per órás széllel tombol az eddigi legerősebb tájfun, a Haiyan. A feljegyzések óta nem volt ilyen.
Egy hete még gyenge trópusi ciklonként kezdte megfigyelni a japán meteorológiai szolgálat azt a tájfunt, mely mára a valaha mért legerősebb, szárazföldre lecsapó szuperviharrá fejlődött.
A Haiyan péntek reggel elérte a Fülöp-szigetek partjait, a magjában helyenként 313 km/órás alapszél mellett 380 kilométer/órás széllökéseket is mértek. Ez a szélerősség majdnem eléri a tornádók osztályozására szolgáló Fujita-skála 5-ik fokozatát.
A trópusi ciklon (melynek neve mandarin nyelven viharmadarat jelent) túllépte az ilyen viharok erősségét mérni képes Dvorak-skála maximumát is, ilyenre a feljegyzések óta nem volt példa.
Becslések szerint 25 millió embert érint a tájfun útja, ebből 2,5 millió a Fülöp-szigetek második legnagyobb városában, Cebuban él, itt akár a vihar szeme is átvonulhat. (Ez rendkívül látványos jelenség: ilyenkor egyik pillanatról másikra leáll a szél, kisüt a Nap és láthatóvá válik a felhőfal. A jó idő nem tart sokáig, fél órán belül a másik irányból kezd el tombolni a szél.)
A munkahelyek és az iskolák bezártak, a közlekedés leállt, egyre gyakoribbak az áramszünetek, a kórházak és a hadsereg készenlétben állnak.
A tájfun nyugat felé mozog, vasárnap eléri Vietnámot, majd várhatóan Thaiföld felett fog elgyengülni.

Forrás: http://www.idokep.hu/hirek/szupertajfun-a-fulop-szigeteken

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése